Wednesday, June 1, 2011

Mandariinid ja kõrvitsad

Eilsest alustasime siis tööd meie contractor Robi all. Käisime mandariine korjamas, mis oli mõnevõrra erinevam apelsinidest. Nimelt ei korjata neid lihtsalt kätega nagu apelsine (või õunu, pirne vms puuvilju), vaid kääridega (inglise k. snippers). Seega võtab nende korjamine ka kauem aega kui apelsinide oma, kuid bini pealt makstakse rohkem - 50 taala/bin. Eks ta harjutamise asi ole, varsti saab asi kindlasti käppa ja teed juba automaatselt seda liigutust. Kääridega lõikamine on vajalik sellepärast, et vastasel juhul kahjustatakse mandariini koort ja hiljem pole selliste viljadega midagi teha. Veel on mandariinipuul ka okkad, mis päris valusalt kraapima kipuvad. Kui apelsinid kasvavad enamasti väljaspool (et ei pea võssa sisse ronima), siis mandariinidega on lood hoopis teised. Ühe puu puhtaks korjamine võtab ikka mõnusalt aega, sest ronima peab ka täitsa võssa ning puhtaks korjama kõik seestpoolt, tipud ning puu küljed. Kuna eile oli esimene päev, siis korjasime kõik kolmekesi ühte bini, kuuetunnise päevaga tegime kokku kolm ja pool bini.

Täna pidime aga minema apelsine korjama sinnasamma, aga asjaolud muutusid, nii et hommikul võtsime suuna hoopis kõrvitsate poole. Töö mulle iseenesest meeldis rohkem kui apelsinide/mandariinide korjamine, sest läks päris kiiresti ja polnud aega igavust tunda. Töö toimub siis nii, et kolm tükki kõnnivad mööda rada ning traktor sõidab järel koos biniga. Üks korjab keskelt, kaks tükki äärtest ning kõrvitsad pannakse bini. Alguses korjasime väiksemaid kõrvitsaid (ingl. k butternuts), hiljem suuremaid rohelisi. Kes oli aga nõme, oli tänane farmer. Nimelt ei teadnud ta palju ta meile maksab?! Ütles, et siin on mingi kahe-kolme tunni jagu teha ja et tal poeg, kes tegeleb rahaasjadega, on kuskil ära ja tema ei tea, palju poeg maksab siukse töö eest. Vot selle peale ma ütleks, et that sucks!!! Me tegime kokku tund ja kolmveerand ja ütlesime, et maksku meile kahe tunni eest siis...a muidugi tema näitas meile kella ja ütles, et alustasite 10:15 ja lõpetasite 12, nii et tund ja 45 minutit olgu olla. Nii et ma tahan näha, kas me tänase päeva eest raha näeme ka :)) Igaljuhul oleksime me binide pealt rohkem teeninud kui tunnipalgaga, ma arvan, sest no arvata võib, et üle 15 taala tunnis nad nagunii ei taha maksta.
Aga see selleks, eks tulebki igast asju näha ja kogeda. Vähemalt oli ilm ilus, töö läks kiiresti ja seltskond oli ka tore. Mina ja Helger korjasime koos ühe saksa poisiga, kes korjab ka samas kohas mandariine ja apelsine, kus meiegi nüüd, väga normaalne ja tore inimene tundus.

Mis puutub ilmadesse, siis nendega on siin meil väga vedanud. Paaril päeval on taevas tumedamat nägu näidanud ja vihma sadanud, aga ülejäänud päevad on päikest täis ja nii soojad, et t-särgi väel võib vabalt ringi joosta.

Nii et kui mõned seigad vahele jätta (tegelikult ju need ainult vürtsitavad meie seiklusi :D), siis on siin päris tegus ja lahe. Vähemalt pole enam seda passimist ja ootamist nagu varem.

No comments:

Post a Comment